welcome

Click me and welcome

utorak, 10. veljače 2015.

Čokoladna torta

Sastojci:
    • 6 jaja,
    • 6 kašika  šećera
    • 3 kašike brašna,
    • 3 kašike kakaa,
    • 40 dkg čokolade (može za kuhanje ili obicna mlijecna)
    • 10 dkg putra,
    • 4 dl vrhnja za kuhanje,
    • 0,5 dl ruma (plus malo ruma za posipanje kore),
    • 1 dl mlijeka (za posipanje kore)
Priprema:
Biskvit:
1. 6 žumanjka izmiksati sa 6 kašika  šećera. Dodati 3 kašike brašna i 3 pune kašike kakaa.
2. Posebno istući bjelanjke s malo soli i sve skupa lagano promješati kašikom. Peći u nauljenom kalupu (kalup za pečenje torti kojem se skidaju stranice) na 180 ○ C otprilike 20 min.
Fil:
3. Otopiti 40 dkg čokolade na pari s 10 dkg putra i 0,5 dcl ruma.
Posebno zagrijati 4 dcl vrhnja za kuhanje skoro do kipućeg, ali ne smije proključati.
Maknuti čokoladu s pare i doliti vrhnje i sve zajedno izmiješati.
4. Tijesto izvaditi iz pečnice, pustiti da se ohladi pa prerezati.
5. U ohlađeni kalup u kojem se pekla kora staviti jednu koru, dobro je poškropiti mlijekom pomiješanim s malo ruma ili likera od oraha pa preko toga uliti jedan sloj fila. Staviti drugu koru, isto ju poškropiti mlijekom i rumom i preko preliti ostatak fila.
Fil će biti tekući, ali će se upiti u tijesto i torta će biti sočna. Fil će se nakon par sati fino stvrdnuti i biti kremast.
Ostaviti tortu da se dobro ohladi pa je onda staviti u frižider.
Kad se torta dobro ohladi u frižideru pažljivo skinite obruč kalupa za pečenje .

Ukusne Lazanje

                                                          LAZANJE


  • 400 g lazanja,
  • 0,5 kg miješanog mljevenog mesa,
  • 0,5 l pasiranog paradajza,
  • 0,5 l crnoga vina,
  • veća glavica crvenog luka,
  • bijeli luk (tri češnja),
  • peršin,
  • biber,
  • so,
  • origano,
  • bosiljak,
  • 1 vrećica parmezana,
  • 25 g maslaca,
  • 3 kašike brašna,
  • 0,6 l mlijeka
 
Priprema:
Umak:Na ulju prepržiti nasjeckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vinom, so, papar, sjeckani peršin, sjeckani bijeli luk česnjak i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana mrkva i drugo povrće, po želji.
Sve zajedno se mora kuhati oko pola sata, tj. dok veći dio tekućine ne ispari.
Bešamel:
 Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mlijeko i, uz stalno miješanje, kuhati dok se malo ne zgusne. (Ako vam “pobjegne” i zgusne se previše, dodajte još malo mlijeka!)
Lazanje (tjesteninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minute, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.
Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red tijesta. Na tijesto opet lagano bešamel i onda red umaka. Pa opet tijesto pa bešamel pa umak, tijesto, bešamel, pa umak… I tako dok se ne potroši sve, s tim da tijesto mora biti zadnje i mora biti zaliveno bešamelom, a preko bešamela još posuti vrećicu parmezana.
Važno je da umaka i bešamela ima dovoljno, da se tijesto ima u čemu kuhati. Također, kod pripreme treba imati u vidu da umak bude malo slaniji jer bešamel i tijesto ne sadrže sol.

Kolačići-srce


                                             Kolačići -srce






300 g brašna

150 g šećera u prahu

2 vanilin šećera

Prstohvat soli

200 g maslaca

3 jaja
Posebno:
  1. Brašno za rad
  2. 100 g džema po zelji
  3. Papir za pečenje
  4. Kalupi za izrezivanje
Priprema:
Od svih sastojaka izraditi prhko tijesto.
Ostaviti 15 min u frižider.
Renu zagrijati na 200 c.
Tijesto razvaljati 3 mm, izrezivati srca oba oblika podjednako.
Poredati na pleh obložen papirom, peći u već zagrijanoj reni na 150 c.
Peći 10 min.
Još tople mazati đemom i spajati.
Posuti šećerom u prahu.
Prijatno!

četvrtak, 5. veljače 2015.

Čokoladne korpice

Balone, što manje, naduvati ne previše, zavezati koncem i ostaviti sa strane.
U odgovarajućoj dubljoj činiji čokoladu sa uljem otopiti nad parom i ostaviti da se malo ohladi, ne smije biti previše topla.

Balone umakati u čokoladu, da ne prelazi više od 1/2 balona, i stavljati na tacnu obloženu prozirnom folijom, višak koji se cijedi sa balona služiće kao stalak. Ostaviti da se dobro ohladi. Postupak ponoviti 3-4 puta. Kad se smanjio nivo čokolade u činiji da se ne može umočiti balon, ja sam prelijevala kašikom.

Kad se i poslednji sloj čokolade dobro stegao balon narezati da se izduva i odvojiti ga od čokolade.


Gotove korpice ukrasiti po želji i puniti ih umućenom slatkom pavlakom pomiješanom sa rendanom čokoladom ili po želji ...

srijeda, 4. lipnja 2014.

Recept za skidanje kilograma

Ovaj napitak topi kilograme kao od šale

3. June 2014.
Slavni američki doktor Doktor Oz osmislio je efikasno sredstvo koje je sjajan saveznik u borbi protiv viška kilograma.
napitak oz
Ukoliko planirate da dočekate ljeto u top formi, odmah pripremite ovaj napitak!
Doktor Oz kom vjeruje Amerika, ali i mnogi gledaoci njegove emisije širom svijeta, nebrojeno puno puta hvalio je moć i blagotvorna dejstva zelenog čaja, posebno za čišćenje organizma i održavanje vitalnosti. Stoga ne čudi što je iskoristio upravo zeleni čaj kao bazu za napitak koji topi kilograme.
Ako ne volite ukus zelenog čaja, ukusni dodaci poput pomorandže i mente učiniće da aroma zelenog čaja bude u drugom planu, ali da ipak smršate za veoma kratko vrijeme.
Sastojci:
- 1l vode
- 5 vrećica zelenog čaja
- 1 pomorandža
- šaka svježe mente
napitak oz 1
Priprema:
U litar vruće vode dodajte pet vrećica zelenog čaja. Ostavite ih tako oko tri minuta, pa pustite da se ohladi. Jednu pomorandžu izrežite na kriške. Za napitak koristite neprskanu pomorandžu pa je možete isjeći sa korom, ili je u protivnom oljuštite, ali obavezno ostavite bijeli dio kore. U veliku teglu ili bokal s poklopcem sipajte zeleni čaj, dodajte kriške pomorandže i šaku friške mente. Zatvorite teglu i ostavite je preko noći da se sastojci dobro sjedine. Pola litre po osobi dovoljna je količina za jednu osobu tokom sljedećeg dana.
Dr Oz preporučuje jednu šoljicu ovog napitka prije svakog jela i obećava dobijenu bitku s kilogramima.