welcome

Click me and welcome

ponedjeljak, 7. travnja 2014.

7 namirnica za vitko tijelo

                             



Umorni ste od “šlaufa”? Dosadili su vam “ljubavni jastučići”? Možete povećati snagu sagorijevanja kalorija konzumirajući određene namirnice koje jačaju vašu jetru (glavni organ za metabolizam masti). Rezultat? Vitka figura! Donosimo vam par namirnica koje tope masne naslage.

Zeleno lisnato povrće

Špinat, blitva, kelj i druge vrste zelenog lisantog povrća odličan su izvor vlakana i hranjivih materija. Istraživanja pokazuju da njihova visoka koncentracija vitamina i antioksidanata kontroliše apetit te vas štiti od srčanih oboljenja, raka, katarakte i gubitka pamćenja.

Pasulj i mahunarke

Od svih namirnica, mahunarke su najbolji izvor vlakana. One pomažu da se stabilizuje nivo šećera u krvi. Takođe, veoma su bogate kalijumom, mineralom koji smanjuje dehidraciju i rizik od visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

Crveni i bijeli luk

Ovaj dinamični duo sadrži fitohemikalije koje razlažu masne naslage u tijelu, istovremeno smanjujući nivo lošeg holesterola; eliminišu viruse, bakterije i gljivice i štite od srčanih oboljenja. Uz malu pomoć crvenog i bijelog luka, brže ćete se riješiti masnih naslaga, a bolesti ćete držati na odstojanju.

Ljuta paprika

Ljuta paprika (kako svježa tako i začinska) smanjuje rizik od viška inzulina u organizmu ubrzavanjem metabolizma i snižavanjem nivoa glukoze prije nego što višak inzulina dovede do stvaranja masnih naslaga. Možete je konzumirati svježu, ukiseljenu ili kao začin.

Kurkuma

Ovaj začin je jedan od najboljih izvora beta karotena, antioksidanta koji pomaže u zaštiti jetre od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Kurkuma, takođe, pomaže u metabolizmu masti smanjenjem stope skladištenja masti u ćelijama jetre. Pomenuto jača vašu jetru.

Cimet

Istraživanja pokazuju da jedna četvrtina do jedne kašičice cimeta u hrani pomaže metabolizam šećera i do dvadeset puta bolje u odnosu na hranu u  kojoj se ne nalazi cimet. Višak šećera u krvi može da dovede do gomilanja masnih naslaga. Začinite čaj ili kafu cimetom i uživajte.

Sjemenke i ulje lana

Ove sjemenke i njihovo ulje privlače rastvorljive toksine koji se nalaze u masnim tkivima našeg organizma. Kada ih privuku, one pomažu da se pomenuti toksini izbace napolje. Na taj način dolazi do manjeg skladištenja masti u organizmu, a vi postajete mršaviji.

Nema komentara:

Objavi komentar