welcome

Click me and welcome

ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Poriluk

Ljekovitost poriluka – povrće bogato vitaminima


PorilukPoriluk ima kopljasto dugačke, plosnate, plavozelene listove koji dosegnu visinu i do 60cm. Ljetne vrste poriluka imaju okrugle, tanke stabljike, finog i nježnog okusa. Podzemni dio je mesnat i debeo, bijele boje. Zimske vrste poriluka kao što su barbantanski i karetan, mogu u polju ostati i preko zime.
  On ima poseban miris po luku, a okus mu je aromatično gorak.
Stanište mu je u divljini uz rijeke, puteve, livade, a uzgaja se u vrtovima i plantažno. Za branje i preradu se koristi cijela biljka.
Zapadna pučka medicina koristi poriluk kao: antiasmatik, antipiretik, antibakterik, antispazmodik, ekspektorant, diuretik, tonik za liječenje: krvi (kolesterola), prostate, ugriza, grčeva, katara, sekreta, astme, želučanih i crijevnih tegoba, za pojačano izlučivanje tekućine i detoksikant.
Izazovi suvremenog čovjeka kao što je sve jača hemijska agresija na hranu i piće upućuje nas na svakodnevnu preventivu s kojom možemo i sa porilukom spriječiti štetno djelovanje aditiva, konzervansa, boja i metala. Poriluk kao i ostale vrste lukova iz porodice Alliuma ima blaže fitoncidno djelovanje ali omjer njegovih ljekovitih sastojaka u eteričnom ulju (sumpor) djeluju antiseptički, antioksidativno i detoksikacijski te u to svojstvo koristimo u liječenju raznih oboljenja kao i u raznim dijetama kod upalnih procesa u organizmu. Poriluk sadrži i visok postotak sluzi a poznato je da su biljke s visokim sadržajem sluzi najprirodnija sredstva za izbacivanje sekreta iz dišnih organa pa poriluk kao prirodni ekspektorant preporučujem za oboljenja kao što su bronhitis, prehlade, upaledisajnih puteva i astma. Poriluk je jedan od zaštitnika našeg organizma te se preporučuje u slučajevima dispepsije želuca (poremećaja u probavi), te dispepsije žuči – cholelhiacus (poremećaja u žučnoj vrećici), kod bolesti krvi (masnoće – povišene vrijednosti kolesterola i triglicerida), kao i u poremećajima u probavnom procesu. Poriluk ima veliki značaj u liječenju poradi velike količine sumpora tako da i mali podražaj u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova želučanih i crijevnih žlijezda, jetre, žuči, te ujedno spriječava truljenje u crijevima. Pripisujemo mu ljekovito svojstvo jačanje imuniteta, jer svojim ljekovitim djelovanjem štiti i uravnotežuje bitne procese u želucu i crijevima.
Prema nekim autorima to je snažan detoksikant i antioksidant, jer izvrsno pomaže kod autointoksikacije organizma (trovanje organizma vlastitim otrovima). Njegova uloga u pročišćavanju organizma u rano proljeće vrlo je značajna jer čisti tijelo od toksina i obnavlja crijevnu floru ako je nastupio poremećaj preko zimskih mjeseci, njegovo blago laksativno djelovanje koristimo kod kronične konstipacije, poremećaja rada crijeva, kod istjerivanje parazita iz crijeva, kod pijeska u bubregu, mjehuru i žuči, a kurativa s porilukom diuretičnim djelovanjem jamči otklanjanje tih pojava.

Nema komentara:

Objavi komentar