Ljekovitost poriluka – povrće bogato vitaminima
Poriluk
ima kopljasto dugačke, plosnate, plavozelene listove koji dosegnu
visinu i do 60cm. Ljetne vrste poriluka imaju okrugle, tanke stabljike,
finog i nježnog okusa. Podzemni dio je mesnat i debeo, bijele boje.
Zimske vrste poriluka kao što su barbantanski i karetan, mogu u polju
ostati i preko zime.
On ima poseban miris po luku, a okus mu je aromatično gorak.
Stanište mu je u divljini uz rijeke, puteve, livade, a uzgaja se u
vrtovima i plantažno. Za branje i preradu se koristi cijela biljka.
Zapadna pučka medicina koristi poriluk kao: antiasmatik, antipiretik,
antibakterik, antispazmodik, ekspektorant, diuretik, tonik za liječenje:
krvi (kolesterola), prostate, ugriza, grčeva, katara, sekreta, astme,
želučanih i crijevnih tegoba, za pojačano izlučivanje tekućine i
detoksikant.
Izazovi suvremenog čovjeka kao što je sve jača hemijska agresija na
hranu i piće upućuje nas na svakodnevnu preventivu s kojom možemo i sa
porilukom spriječiti štetno djelovanje aditiva, konzervansa, boja i
metala.
Poriluk kao i ostale vrste lukova iz porodice Alliuma ima blaže
fitoncidno djelovanje ali omjer njegovih ljekovitih sastojaka u
eteričnom ulju (sumpor) djeluju antiseptički, antioksidativno i
detoksikacijski te u to svojstvo koristimo u liječenju raznih oboljenja kao
i u raznim dijetama kod upalnih procesa u organizmu. Poriluk sadrži i
visok postotak sluzi a poznato je da su biljke s visokim sadržajem sluzi
najprirodnija sredstva za izbacivanje sekreta iz dišnih organa pa
poriluk kao prirodni ekspektorant preporučujem za oboljenja kao što su
bronhitis, prehlade, upaledisajnih puteva i astma. Poriluk je jedan od
zaštitnika našeg organizma te se preporučuje u slučajevima
dispepsije
želuca (poremećaja u probavi), te
dispepsije žuči – cholelhiacus
(poremećaja u žučnoj vrećici),
kod bolesti krvi (masnoće – povišene
vrijednosti kolesterola i triglicerida),
kao i u poremećajima u
probavnom procesu. Poriluk ima veliki značaj u liječenju poradi velike
količine sumpora tako da i mali podražaj u probavnim organima pobuđuje
izlučivanje probavnih sokova želučanih i crijevnih žlijezda, jetre,
žuči, te ujedno spriječava truljenje u crijevima. Pripisujemo mu
ljekovito svojstvo jačanje imuniteta, jer svojim ljekovitim djelovanjem
štiti i uravnotežuje bitne procese u želucu i crijevima.
Prema nekim autorima to je snažan detoksikant i antioksidant, jer
izvrsno pomaže kod autointoksikacije organizma (trovanje organizma
vlastitim otrovima). Njegova uloga u pročišćavanju organizma u rano
proljeće vrlo je značajna jer čisti tijelo od toksina i obnavlja
crijevnu floru ako je nastupio poremećaj preko zimskih mjeseci, njegovo
blago laksativno djelovanje koristimo kod kronične konstipacije,
poremećaja rada crijeva, kod istjerivanje parazita iz crijeva, kod
pijeska u bubregu, mjehuru i žuči, a kurativa s porilukom diuretičnim
djelovanjem jamči otklanjanje tih pojava.
Nema komentara:
Objavi komentar