Crveni sos: Bijeli sos ( besamel )
-malo maslinovog ulja - 4 kasike ulja
- 1 veca glavica crvenog luka - 3 kasike butera
- 4 cena bijelog luka - 3 solje mlijeka (ili vise ako treba )
- 500g fasiranog mesa - 2 kasike brasna
- soli i bibera po ukusu
- 2 solje narendanog sira (mozarela,trapist,edamer)
- 1 tegla od 1/2kg sos paradajza - 300g svjeze mocarele pakovane u vodi
- 250g sargarepe-mrkve - pola solje narendanog sira
- vegete ( zacina ) i bibera po ukusu
- malo sitno sjeckanog persuna
Priprema:
- U vecoj serpi, proprziti crveni i bijeli luk. Dodati meso i sargarepe i dobro proprziti. Dodati sos od paradajza, zaciniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
- Za bijeli sos, na ulju i buteru proprziti brasno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mlijeko, stalno mesajući. Dodati i zacine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.
- Ako hocete manje sira, slobodno smanjite kolicinu. Najvaznije je da znate da lazanje treba da budu socne i nije bitno da imaju cvrsto drzanje.
- U pleh za pecenje, staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red bijelog sosa pa tijesto i red crvenog sosa. Naseci svezi Mocarela sir na kolutice i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega jos jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom bijelog sosa. Odozgo treba staviti malo soka od crvenog sosa, da bijeli sos nebi izgorio. Kad je ispeceno – oko 1 sat na 180 stepeni, odozgo staviti Parmezan i peći još 10 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar