welcome

Click me and welcome

petak, 11. travnja 2014.

Lazanje

                                                           Sastojci:

Crveni sos:                                                                           Bijeli sos ( besamel )

 -malo maslinovog ulja                                                   - 4 kasike ulja
- 1 veca glavica crvenog luka                                         - 3 kasike butera
- 4 cena bijelog luka                                                      - 3 solje mlijeka (ili vise ako treba )
- 500g fasiranog mesa                                                   - 2 kasike brasna
                                                                                     - soli i bibera po ukusu
                                                                                     - 2 solje narendanog sira (mozarela,trapist,edamer)
- 1 tegla od 1/2kg sos paradajza                                     - 300g svjeze mocarele pakovane u vodi
- 250g sargarepe-mrkve                                                 - pola solje narendanog sira
- vegete ( zacina ) i bibera po ukusu
- malo sitno sjeckanog persuna
                                                       Priprema:
  • U vecoj serpi, proprziti crveni i bijeli luk. Dodati meso i sargarepe i dobro proprziti. Dodati sos od paradajza, zaciniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
  • Za bijeli sos, na ulju i buteru proprziti brasno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mlijeko, stalno mesajući. Dodati i zacine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.  
  • Ako hocete manje sira, slobodno smanjite kolicinu. Najvaznije je da znate da lazanje treba da budu socne i nije bitno da imaju cvrsto drzanje.
  1. U pleh za pecenje, staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red bijelog sosa pa tijesto i red crvenog sosa. Naseci svezi Mocarela sir na kolutice i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega jos jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom bijelog sosa. Odozgo treba staviti malo soka od crvenog sosa, da bijeli sos nebi izgorio. Kad je ispeceno – oko 1 sat na 180 stepeni, odozgo staviti Parmezan i peći još 10 minuta.

                                         

U mnogim receptima cete vidjeti da se listici lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nadjete svijeze tijesto dovoljno je da se pece u rerni 1 sat, a ako koristite suvo tijesto (listove) treba 15-20 minuta duze.

Nema komentara:

Objavi komentar