5 Prirodnih probiotika
Probiotici,
odnosno dobre bakterije, pomažu organizmu da apsorbuje minerale i
vitamine koji su ključni za normalan rad organizma.
Uvrstite
u ishranu ovih pet prirodnih probiotika i dovedite vaše zdravlje na
zavidan nivo bez bojazni od mogućih virusa i prehlada koji su
karakteristični za hladne dane.
Kefir
Ovaj
napitak najsličniji jogurtu sadrži širok spektar probiotskih bakterija,
kao i 11 grama proteina po šolji. Nastaje dodavanjem kefir zrna u
mleko, što dovodi do fermentacije.
Kombuha
Kombuha,
poreklom iz Kine, predstavlja osvežavajući napitak nastao fermentacijom
zaslađenog crnog čaja. Može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama
zdrave hrane.
Kiseli kupus
Zahvaljujući
probiotskim svojstvima koje dobija procesom fermentacije kiseli kupus
se ubraja u namirnice koje jačaju imunitet i štite zdravlje. Najbolja
opcija jeste kiseljenje kupusa u domaćinstvu, jer kupovni često gubi ova
svojstva.
Jogurt
Pri
kupovini jogurta obratite pažnju da birate one na kojima je naznačeno
da sadrže aktivne odnosno žive jogurtne kulture, jer su upravo one te
koje sadrže probiotička svojstva.
Pivo od đumbira
Gaziran,
prirodno fermentisan probiotik pojavio se u Engleskoj još u
devetnaestom veku. Iako se zvanično ne ubraja u alkoholna pića jer
sadrži manje od 0,5 procenata alkohola, ipak povedite računa i
ograničite količinu na čašu ili dve.
Nema komentara:
Objavi komentar