500 gr. secera u prahu
3 kasike soka od limuna
2 kasike vode + 1 kasika vode
boje po zelji
Puter,limunov sok i 2 kasike vode istopit na laganoj temperaturi (nesmije prokuhati).
Kad se puter otopio dodat polovinu pripremljenog secera pa izmjesati drvenom kasikom.
Kad ste dobili finu masu,pojacajte temperaturu i pustite da prokuha.
Mijesajte i dalje i kuhajte od prilike 1 minut.
Sklonite sa vatre i dodajte drugu polovinu secera i nastavite sa mjesanjem dok se masa ne stegne.
Kad se sve odvojilo od posude prebacite u neku drugu posudu i poklopite.
Pustite da se ohladi ali ne skroz toliko da masa bude mlaka.
U tom trenutku ce bit tvrda masa ali nebrinite,dodajte kasiku vode u tu masu pa rukama mjesite(lijepit ce se za ruke ali nista strasno).
Sto pospite sa malo secera u prahu pa masu istresite na sto i fino oblikujte.
Mozete dodat boje po vasoj zelji i razvijajte preko celofana.
Mozete oblagat torte ili iskruzivati kalupima i ukrasavat tortu.
Nema komentara:
Objavi komentar