LESKOVACKA MUCKALICA
Vrijeme pripreme:2h Vrijeme kuhanja:1h 30min
Leskovacka muckalica je glavni specijalitet svih restorana na jugu Srbije.Ovo je nadaleko poznato jelo a zastitni znak joj je ljuta papricica.
Sastojci:
- 1kg svinjskog vrata ili teleceg buta
- 200g mesnate svijeze slanine
- 5 glavica krupnog crvenog luka
- 10 pecenih oljustenih paprika
- 500g ociscenog paradajza
- 200g sampinjona
- 2 glavice bijelog luka
- 2-3 suhe paprike
- 1,5 dcl ulja
- so,ljuta paprika i zacini
Priprema:
1 .Meso posuti vegetom,isjeci na deblje snicle a najbolje na raznjice i ispeci na rostilju.Slaninu posebno ispeci i dodati na povrce..
2. Isjeckati sitno crveni luk i utrljati u njega 2 kasike soli,kako bi izgubilo ljutinu.Potom ga dinstati na ulju dok se sasvim ne istopi,neprestalno mjesajuci,uz dodavanje tople vode.
3. Kad je luk uprzen,dodati sjeckane paprike,paradajz i sjeckani bijeli luk,pa dinstati dok ne ispari tecnost.
4. Dodati meso,naliti malo vode,i krckati dok se povrce ne pretvori u kompaktnu masu,te zaljutiti.
Leskovacka muckalica se sluzi topla uz tanku pogacu,sir i sopsku salatu.Prijatno.
3. Kad je luk uprzen,dodati sjeckane paprike,paradajz i sjeckani bijeli luk,pa dinstati dok ne ispari tecnost.
4. Dodati meso,naliti malo vode,i krckati dok se povrce ne pretvori u kompaktnu masu,te zaljutiti.
Leskovacka muckalica se sluzi topla uz tanku pogacu,sir i sopsku salatu.Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar