welcome

Click me and welcome

četvrtak, 5. ožujka 2015.

                            LESKOVACKA  MUCKALICA



Vrijeme pripreme:2h                                                                 Vrijeme kuhanja:1h 30min



Leskovacka muckalica je glavni specijalitet svih restorana na jugu Srbije.Ovo je nadaleko poznato jelo a zastitni znak joj je ljuta papricica.



Sastojci:

  • 1kg svinjskog vrata ili teleceg buta
  • 200g mesnate svijeze slanine
  • 5 glavica krupnog crvenog luka
  • 10 pecenih oljustenih paprika
  • 500g ociscenog paradajza
  • 200g sampinjona
  • 2 glavice bijelog luka
  • 2-3 suhe paprike
  • 1,5 dcl ulja
  • so,ljuta paprika i zacini



Priprema:


1 .Meso posuti vegetom,isjeci na deblje snicle a najbolje na raznjice i ispeci na rostilju.Slaninu posebno ispeci i dodati na povrce..
2. Isjeckati sitno crveni luk i utrljati u njega 2 kasike soli,kako bi izgubilo ljutinu.Potom ga dinstati na ulju dok se sasvim ne istopi,neprestalno mjesajuci,uz dodavanje tople vode.
3. Kad je luk uprzen,dodati sjeckane paprike,paradajz i sjeckani bijeli luk,pa dinstati dok ne ispari tecnost.
4. Dodati meso,naliti malo vode,i krckati dok se povrce ne pretvori u kompaktnu masu,te zaljutiti.

Leskovacka muckalica se sluzi topla uz tanku pogacu,sir i sopsku salatu.Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar