welcome

Click me and welcome

srijeda, 4. ožujka 2015.

                      OVE NAMIRNICE STITE JETRU




Ako ste tokom prethodnih meseci uživali u gurmanskim jelima, u przenoj i masnoj hrani zacinjenoj raznim sosovima, ako ste cesto obroke zapocinjali casicom aperitiva i zavrsavali nekom visokokaloricnom poslasticom, vrijeme je da napravite pauzu i da jetru ocistite od nagomilanih toksina.


Jetra ima vaznu ulogu u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina, pa se zato naziva i centralnom laboratorijom organizma. Takodje, tu se stvara i deo faktora zgrusavanja krvi, odlaze se gvozdje, razliciti vitamini, a ucestvuje i u detoksikaciji organizma. Zdrava jetra obezbedjuje pravilno varenje i podstice metabolizam.
Da bi jetra neometano mogla da obavlja svoje brojne funkcije, a samim tim i da cuva zdravlje organizma, zaboravite neko vreme na alkohol, a iz ishrane izbacite namirnice koje sadrze masti zivotinjskog porekla (maslac, pavlaku, jaja i sir, ali i meso i ribu), przena jela, majoneza i razne sosove.
Umjesto masne i jake hrane jedite namirnice bogate biljnim proteinima (zitarice, soju, pasulj, grasak i socivo) i articoke (sadrze cinarin, supstancu koja cisti i pospjesuje obnovu jetre), zeleno lisnato povrce gorkog ukusa (pospjesuje detoksikaciju) i grejpfrut.
Ciscenje organizma ovim nacinom ishrane ne bi trebalo da traje duze od tri dana, tokom kojih moze da se uzima ukupno 1.000 kalorija dnevno.

Nema komentara:

Objavi komentar