welcome

Click me and welcome

ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Pet problema koje banana rijesava bolje od tablete

            

6. February 2014.
Tri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz šablona brzopoteznih izvora energije. Osim hranjive vrijednosti dokazana je njena svemoć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom…

Nadutost i zatvor

Banane sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela. Osim toga, njihovo djelovanje je probiotsko i stimuliše rad crijeva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva i djeluju poput prirodnog laksativa na zatvor.

Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer neprestano ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam, pri čemu pada nivo kalijuma u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane, koja u sebi sadrži dovoljno kalijuma, koji će pomoći u normalizaciji otkucaja srca, slanju kiseonika u mozak i regulisanju optimalne količine vode u tijelu.

Krvni pritisak

Poznato je kako velik unos natrijuma, a mali unos kalijuma ima negativan uticaj na krvni pritisak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti velikom količinom kalijuma, koju sadrže banane. Svako jutro preporučuje se da pojedete jednu bananu, koja će pritisak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

PMS

Banane obiluju vitaminom B6, koji povoljno utiče na nivo glukoze u krvi, a dokazano je kako vitamin iz B zajednice kod PMS-a uspješno redukuje problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

Depresija

Sastojak banane je triotofan, oblik proteina koji pospješuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime, samo jedna banana je dovoljna da nivo serotonina skoči, nakon čega nastaje osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Banana rolat

                                                     

Sastojci:
150 g margarina
100 g šećera u prahu
300 g mlevene plazme
120 ml mleka
3 vanilin šećera
3 krem bananice
2 banane
Glazura:
50 g putera ili margarina
100 g mlečne čokolade
3 kašike mleka
Priprema:
Margarin dobro umutiti sa šećerom u prahu.
Dodati plazmu i mleko u kome je prethodno razmućen vanilin šećer.
Mešati da se dobro sjedini pa dodati iseckane bananice.
Rastanjiti smesu, uz ivicu staviti banane pa formirati rolat.
Preko staviti glazuru.
Prijatno!

7 namirnica za vitko tijelo

                             



Umorni ste od “šlaufa”? Dosadili su vam “ljubavni jastučići”? Možete povećati snagu sagorijevanja kalorija konzumirajući određene namirnice koje jačaju vašu jetru (glavni organ za metabolizam masti). Rezultat? Vitka figura! Donosimo vam par namirnica koje tope masne naslage.

Zeleno lisnato povrće

Špinat, blitva, kelj i druge vrste zelenog lisantog povrća odličan su izvor vlakana i hranjivih materija. Istraživanja pokazuju da njihova visoka koncentracija vitamina i antioksidanata kontroliše apetit te vas štiti od srčanih oboljenja, raka, katarakte i gubitka pamćenja.

Pasulj i mahunarke

Od svih namirnica, mahunarke su najbolji izvor vlakana. One pomažu da se stabilizuje nivo šećera u krvi. Takođe, veoma su bogate kalijumom, mineralom koji smanjuje dehidraciju i rizik od visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

Crveni i bijeli luk

Ovaj dinamični duo sadrži fitohemikalije koje razlažu masne naslage u tijelu, istovremeno smanjujući nivo lošeg holesterola; eliminišu viruse, bakterije i gljivice i štite od srčanih oboljenja. Uz malu pomoć crvenog i bijelog luka, brže ćete se riješiti masnih naslaga, a bolesti ćete držati na odstojanju.

Ljuta paprika

Ljuta paprika (kako svježa tako i začinska) smanjuje rizik od viška inzulina u organizmu ubrzavanjem metabolizma i snižavanjem nivoa glukoze prije nego što višak inzulina dovede do stvaranja masnih naslaga. Možete je konzumirati svježu, ukiseljenu ili kao začin.

Kurkuma

Ovaj začin je jedan od najboljih izvora beta karotena, antioksidanta koji pomaže u zaštiti jetre od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Kurkuma, takođe, pomaže u metabolizmu masti smanjenjem stope skladištenja masti u ćelijama jetre. Pomenuto jača vašu jetru.

Cimet

Istraživanja pokazuju da jedna četvrtina do jedne kašičice cimeta u hrani pomaže metabolizam šećera i do dvadeset puta bolje u odnosu na hranu u  kojoj se ne nalazi cimet. Višak šećera u krvi može da dovede do gomilanja masnih naslaga. Začinite čaj ili kafu cimetom i uživajte.

Sjemenke i ulje lana

Ove sjemenke i njihovo ulje privlače rastvorljive toksine koji se nalaze u masnim tkivima našeg organizma. Kada ih privuku, one pomažu da se pomenuti toksini izbace napolje. Na taj način dolazi do manjeg skladištenja masti u organizmu, a vi postajete mršaviji.

Nutela torta

                                                


Sastojci:
Za biskvit:
  • 70 g brašna
  • 4 jaja
  • 100 g margarina
  • 100 g šećera
  • 130 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakaa
  • 1 vaniln šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl slatkog vrhnja
Za kremu:
  • 400 g nuttele
  • 400 g mascarpone sira
  • 250 g sitno nasjeckanih pečenih lješnjaka
  • 100 g mljevenih napolitanki s lješnjacima
Za ukrašavanje:
  • 400 g nuttele
  • 70 g čokolade
  • 3 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Biskvit:
1. U dubljoj posudi umutiti margarin i šećer, pa dodati žumanjke, otopljenu čokoladu, kakao, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i slatko vrhnje.
2. Posebno umutiti snijeg od bjelanjaka, te pomiješati s ostalim sastojcima i polako promiješati kuhačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega 1/3 smjese za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 15 min. Na isti način ispeći još dva biskvita.
Krema:
Pomiješati nuttelu i mascarpone sir, pa izmiksati. Dodati lješnjake i mljevene napolitanke, te promiješati.
Završni postupak:
1. Biskvit premazati kremom i naslagati jednu na drugu.
2. Nadjevenu tortu premazati nuttelom, a bočne stranice ukrasiti šlagom od slatkog vrhnja.


Monte kocke

  •                                         

    7 jaja
  • 7 kasika secera
  • 7 kasika mljevenih oraha
  • 3 kasike brasna
  • 1/2 praska za pecivo
Fil:
  • 1 l mlijeka
  • 2 pudinga vanilija
  • 4 kasike gustina
  • 10 kasika secera
  • 250 gr margarina
  • 2 kutije jaffa keksa
Glazura:
  • 500 ml slatke pavlake
  • 350 gr cokolade za kuhanje
Priprema:
Pjenasto umutiti bjelanca sa secerom. Umutiti posebno zumanca i dodati prvoj smjesi. Lagano promijesati kasikom, postepeno dodavati orahe, brasno, kakao, prasak za pecivo.
Koru ispeci na 180 C u plehu srednje velicine i pecenu poprskati sa malo mlijeka pomijesanog sa ekstraktom od vanilije.
U mlijeku skuhati puding, gustin i secer. Kad se fil ohladi, dodati umucen margarin.
Fil nanijeti preko kore 1/2 i poredati jaffa keks namocen u mlijeko. Preko jaffa keksa premazati ostatak fila i preliti glazurom.
Slatku pavlaku i cokoladu rastopiti na laganoj temperaturi. Ostaviti da se malo prohladi (nekih 15 minuta) i preliti po kolacu. Kolac dobro ohladiti, sjeci u zeljeni oblik i dekorisati po zelji!
Prijatno!

Sarma


SMJESA ZA SARMU:

500g fasiranog mesa
Komad suhog mesa
Biber,vegeta
1 kasika ajvara
1 jaje
1 casa od 1 dcl rize
1 glavica crvenog luka

1 glavica kupusa ( naravno )

Nacin pripreme:

1 glavicu luka sitno isjeckati i staviti da se przi na ulju,zatim dodati sjeckano suho meso na kockice i prziti dok nedobije malo boje
U meso dodati isprzeni luk i meso,zatim dodati zacine po ukusu,
1 kasiku ajvara i rizu i sve dobro sjediniti
Dodati 1 jaje i malo mlake vode da smjesa klizi s ruke.mozda casicu vode malo otprklike.
I onda savijati sarmu u listove kupusa
Mislim da svi to znamo kakose radi
Razlika u ovom receptu od drugih je u suhom mesu i ajvaru.meso se skuha i nigdje ga nema a okus je neopisiv.
Mnogi koriste papriku,ili nesto drugo ali ajvar da super ukus i meso
Ovako drage moje pravim ja...

Kolac od malina



-zovu ga i nebeske kocke
osim malina mogu da se stave i visnje,ribizle na sva tri nacina je odlicno








 Sastojci za koru:
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika tople vode
  • 150 g brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Fil od malina:
  • 600 g malina -mogu i zamrznute
  • 200 g šećera
  • 3 kašike gustina
  • 1 dl vode
  • 2 kesice od 9 g želatina
  • 10 kašika vode
Fil:
  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 200 g šlaga u prahu
  • 2 dl mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
Potrebno je još:
  • 2 dl čokoladnog mleka
  • 2 dl mleka
  • 250 g četvortastog keksa sa jedne strane preliven čokoladom (ja koristim Zlatni pek preliven čokoladom)
Preliv za kolač:
  • 200 g čokolade
  • 6 kašika ulja
Priprema kore:
Umutiti 3 belanca, dodati 150 gr šećera, dodati 3 žumanca jedno po jedno muteći mikserom. U masu dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve dobro umutiti pa dodati 8 kašika tople vode. Masu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni. Pečenu koru još toplu preliti sa 2 dl čokoladnog mlijeka
 Fil od malina:
 U posudu staviti maline i šećer, kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati umućen gustin sa vodom i još par minuta prokuvati i dodati 2 kesice želatina potopljena u 10 kašika vode i ostavljena da nabubri. Mešati par minuta da se želatin istopi i ostaviti da se hladi i fil kad bude mlak preliti preko kore. (kolač filujemo u plehu u kojem pečemo koru).
Fil:
Umutiti 3 pudinga od vanile, 1 kašiku gustina, 1 vanilin šećer i 2 dcl mleka, dodamo u prokuvano 8 dl mleka sa 200 g šećera. Kuvati i kad se skuva dobro ohladiti. Umutiti 200 g šlaga sa 2 dl mleka i dodati u hladan puding. Jednu polovinu ovog fila stavimo na maline, pa red keksa, (čokoladni dio keksa okrenut na gore) potapan u mlijeko onom stranom bez čokolade, pa drugi dio fila.
Kolač prelijemo sa čokoladnom glazurom:
Istopiti 200 g čokolade sa 6 kašika ulja i preliti kolač.
Prijatno!